Η ρύθμιση αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, επιτηδευματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, ανέργους και αγρότες.

Εντός των ημερών θα αρχίσει να στήνεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέσω της οποίας οι οφειλέτες θα υποβάλουν τις αιτήσεις για να ρυθμίσουν τα φορολογικά χρέη τους έως και σε 120 δόσεις.

Με τη ρύθμιση των οφειλών σε έως και 120 δόσεις προς την εφορία η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει το νέο πακέτο των φοροελαφρύνσεων. Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή για να ψηφιστεί έως τις 10 Μαΐου μαζί με τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή να τεθεί σε λειτουργία στις 15 Μαΐου.

Η ρύθμιση αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, επιτηδευματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, ανέργους, αγρότες. Από το νέο σχήμα θα εξαιρεθούν μόνο όσοι τελεσίδικα έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Ν. 3869/2010). Κατά τις ίδιες πληροφορίες η νέα ρύθμιση, ο οποία θα είναι έκτακτη, καθώς θα έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα προβλέπει τα εξής:

-Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα κερδίζουν οι οφειλέτες για να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα ξεκινάει από τις 18 και θα φθάνει έως τις 120.

-Το ποσό της ελάχιστης μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 20 ευρώ προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι με μικρές οφειλές και χαμηλά εισοδήματα.

-Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το εισόδημα του οφειλέτη. Συγκεκριμένα, θεσπίζεται μια κλίμακα η οποία θα καθορίζει το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει ο καθένας για την εξόφληση των χρεών του. Όσο υψηλότερο το εισόδημα τόσο μεγαλύτερο και το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλεται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι συντελεστές σχεδιάζεται να κυμαίνονται από 4% για τους έχοντες ατομικό εισόδημα έως και 10.000 ευρώ, και θα φτάνουν ακόμα και στο 30% ή στο 40% για τους έχοντες μεγαλύτερα εισοδήματα άνω των 90.000 ευρώ. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει εξαρτημένα μέλη στην οικογένειά του, το ποσοστό εξόφλησης της οφειλής ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα εξετάζεται να περιορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

-Οι δόσεις θα επιβαρύνονται με τόκο 5% ετησίως, ενώ δεν προβλέπεται κούρεμα κύριας οφειλής. Προβλέπεται διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Επίσης θα κουρευτεί το 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

-Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων τις οφειλές του πρώτου τετραμήνου του 2019. Δηλαδή έχουν εξοφλήσει τον ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών κ.λπ. Η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα παραμείνει ενεργή.

-Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που βεβαιώθηκαν μέχρι και το τέλος του 2018. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση της Εφορίας.

-Η ρύθμιση θα χάνεται εφόσον δεν καταβληθούν δύο δόσεις, όπως επίσης οι βεβαιωμένες οφειλές του 2019. Η απώλεια της ρύθμισης θα έχει ως συνέπεια την αναβίωση της οφειλής και όλων των προσαυξήσεων και προστίμων.

-Με την υπαγωγή στη ρύθμιση αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεις καταθέσεων, περιουσιακών στοιχείων) και χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας διάρκειας δύο μηνών.

 

Pin It on Pinterest

Share This