Μία και μοναδική  θα είναι η βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση 120 δόσεων οι «κόκκινοι» οφειλέτες των ασφαλιστικών Ταμείων: Να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές – να μην έχουν δηλαδή ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2019.

Αυτό θα ισχύει για επιχειρήσεις-εργοδότες και για αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, οι οποίοι θα θελήσουν να τακτοποιήσουν παλιές οφειλές τους προς τον πρώην ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ, ή σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς.

Στην νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και 78.000 μη μισθωτοί ηλικίας άνω των 62 ετών, που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ- ΕΤΑΑ θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν επανυπολογισμό των οφειλών τους της περιόδου 2002-2016, από τον οποίο θα προκύψει αναδρομική μείωση των εισφορών και της οφειλής τους.  Αυτό όμως θα έχει επίπτωση στη μελλοντική σύνταξή τους, η οποία θα προσαρμοσθεί αναλόγως.

Κούρεμα οφειλής και όροι πληρωμής

Για όποιους μπουν στη ρύθμιση, θα «κουρευτούν» έως και κατά 85% οι προσαυξήσεις. Η εναπομένουσα οφειλή θα διακανονισθεί να εξοφληθεί σε έως 120 δόσεις – ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες και την περιουσιακή τους κατάσταση.

Ο οφειλέτης θα επιβαρύνεται με ετήσιο τόκο 5%, που μπαίνει ως κίνητρο προκειμένου να επιδιώξει ταχύτερη αποπληρωμή, σε λιγότερες δόσεις
Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 50 ευρώ, και για τους αγρότες 30 ευρώ.

Για επιχειρήσεις και εργοδότες που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές προσωπικού, προβλέπεται κούρεμα 50% σε πρόστιμα και προσαυξήσεις και εξόφληση του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις.

Τελευταία ευκαιρία – Μόνο για τρεις μήνες!

Η επεξεργασία των διατάξεων για τη νέα ρύθμιση έχει ολοκληρωθεί, το νομοσχέδιο καταρτίζεται σε τελική μορφή και τις αμέσως προσεχείς ημέρες – ή την επόμενη εβδομάδα – θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει στο υπουργείο Εργασίας-Ασφάλισης, στη ρύθμιση μπορούν θεωρητικά να ενταχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές 34 δισ. ευρώ. Επιτυχία θα είναι εάν ρυθμιστούν χρέη άνω των 8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να εισρέουν κάθε χρόνο σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ περίπου 1,2 δισ. ευρώ από πληρωμές δόσεων.

Θα είναι  μία πραγματικά τελευταία ευκαιρία για τους  κόκκινους οφειλέτες των Ταμείων, καθώς οι νέες διατάξεις θα ισχύσουν μόνον για τρις μήνες. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει σαφάρι ελέγχων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που θα βάλει αρχικά στο στόχαστρο όσους χρωστούν μεγάλα ποσά.

Το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί πριν από το Πάσχα. Αμέσως θα ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για ρύθμιση οφειλών

Pin It on Pinterest

Share This