Ένα σημαντικό ζήτημα αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν όσοι διατηρούν ατομικές επιχειρήσεις, με δεδομένη την υποχρέωση που προκύπτει πλέον για τη δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών έως και τις 12 Δεκεμβρίου.

Θυμίζουμε ότι η υποχρέωση ηλεκτρονικής δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών, οριζόταν ήδη από το νόμο 4446 του 2016, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται καταληκτική προθεσμία για τους υπόχρεους.

Ζητείται ανοχή κατά τους ελέγχους σε ατομικές επιχειρήσεις

Κύκλοι φοροτεχνικών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΕΦΕΕΑ, Δημήτρης Τσαμόπουλος, προτείνουν την ύπαρξη ανοχής προς τις ατομικές επιχειρήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση σύμφωνα με τον ίδιο προκαλείται ζήτημα από το γεγονός ότι ορισμένοι επαγγελματίες, οι οποίοι διατηρούν ατομικές επιχειρήσεις εκτελούν μέρος των προσωπικών τους δαπανών από τον επαγγελματικό λογαριασμό.

Eπισημαίνεται ότι υπόχρεοι στη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού, είναι και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με μπλοκάκι, ακόμα και εάν η φορολόγησή τους πραγματοποιείται υπό το καθεστώς των μισθωτών, λόγω της εργασιακής σχέσης που διατηρούν με τον εργοδότη και την επιχείρηση που τους απασχολεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμα και η συγκεκριμένη κατηγορία, ανήκει στους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Πρέπει να ελέγχονται τα έσοδα και όχι οι δαπάνες»

Όπως διευκρινίζει ο κύριος Τσαμόπουλος, αυτό που θα πρέπει να ελέγχει η φορολογική αρχή, είναι τα έσοδα και όχι οι δαπάνες. «Δεν μπορεί να θεωρείται ατόπημα, εάν κάποιος για παράδειγμα αποπληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ του σπιτιού του από επαγγελματικό λογαριασμό».

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό μέρος του προβλήματος που ονομάζεται «διαχωρισμός», λύνεται πλέον, από το γεγονός ότι η ελάφρυνση των κεφαλαιακών ελέγχων, έχει δώσει εκ νέου το δικαίωμα στον οποιονδήποτε επιθυμεί, να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό. Θυμίζουμε ότι στη συνέχεια, εφόσον κάποιος προβεί στο άνοιγμα, θα πρέπει να διαθέτει τους κωδικούς του ΤΑΧΙSκαι μέσω της ειδικής υποενότητας για τη δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών, να προβαίνει στη μεταβολή του IBAN, αντικαθιστώντας το προϋπάρχον με αυτό που επαγγελματικού λογαριασμού.

Pin It on Pinterest

Share This